Резолюція майстер-класу "ГРВІ: лікувати не треба чекати"

Для участі у майстер-класі "Респіраторні захворювання лікуй респіраторно. ГРВІ: лікувати не треба чекати" (м. Київ, Україна), який відбувся 14 вересня, зареєструвалось близько 6 000 фахівців системи охорони здоров’я. 

В рамках заходу провідні спеціалісти та практики в галузі інфекційних хвороб, алергології, пульмонології, отоларингології, педіатрії та фармакології поділились своїми експертними думками та досвідом ведення пацієнтів з інфекціями дихальних шляхів, бронхіальною астмою, ХОЗЛ та хронічним бронхітом, бронхообструкцією.

Особливу увагу було надано питанню використанню ранньому лікуванню респіраторних інфекцій. А саме високому вірусному навантаженню як фактору ризику розвитку ускладнень. Було наведені останні дані, які підтверджують переваги раннього лікування ГВРІ. Та визначено стратегії зниження вірусного навантаження, які спрямовані на: 

  • 🏥 Зниження ризику розвитку вторинної інфекції. 
  • 🌡️ Зниження потреби в антибіотиках, що є критично важливим з огляду на стрімке зростання проблеми антибіотикорезистентності в світі.

До уваги учасникам було запропоновано трансляцію 8-ми доповідей:

➡ "Вплив вірусного навантаження на важкість перебігу ГРВІ" / Голубовська Ольга Анатоліївна 

➡ "Кашель у практиці сімейного лікаря і педіатра: вибір раціональної тактики муколітичної терапії" / Беш Леся Василівна 

➡ "Вплив інгаляційного антисептика Декасан на розвиток вторинної інфекції при ХБ та ХОЗЛ" / Островський Микола Миколайович 

➡ "Потенціал респіраторної цитопротекції для зменшення бронхіальної гіперреактивності у пацієнтів з БА" / Колоскова Олена Костянтинівна 

➡ "Лікування Бронхіальної астми у дітей" / Речкіна Олена Олександрівна 

➡ "Вірус-індукований візинг" / Єрьоменко Галина Володимирівна 

➡ "Ефективність застосування ксилітолового зрошення при респіраторних захворюваннях" / Хайтович Микола Валентинович 

➡ "Антисептикотерапія ЛОР-органів" / Біль Богдан Назарович 

Висновки та рішення за результатами обговорення доповідей: 

  • Проаналізовано вплив вірусного навантаження на тяжкість ГРВІ.
  • Рекомендується звертати увагу на вчасну діагностику та лікування ГВРІ.
  • Стратегія раннього лікування ГРВІ має бути направлена на зниження вірусного навантаження.
  • Обговорено важливість рацонального підходу до вибору методів муколітичної терапії для корекції кашлю, як симптому.
  • Оптимальної тактики лікування кашлю має враховувати важливість симптому для конкретного пацієнта.
  • Раціональна муколітична терапія має бути направлена на максимальний ефект, мінімізацію ризику медикаментозної взаємодії та системних побічних ефектів.
  • Інгаляційне застосування гіпертонічного розчину натрію хлориду з гіалуроновою кислотою може розглядатися як раціональний підхід до муколітичної терапії.
  • Представлені результати досліджень щодо ефективності інгаляційного антисептика Декасан як додаткового засобу в корекції загострень хронічного бронхіту та ХОЗЛ.
  • Вказано на можливість зменшення ризику розспіталізації, тривалості перебування в стаціонарі, потреби в антибіотиках при додаванні інгаляцій Декасна до симтоматичної терапії застрострень хронічних захворюваннях бронхів і легенів. 
  • Обговорено можливості застосування респіраторної цитопротекції для зменшення симптомів бронхіальної астми.
  • Звернуто увагу на перспективність цього підходу в зменшенні гіперреактивності бронхів, що виражається в зменшенні частоти загострень та покращенню контролю симптомів бронхіальної астми.
  • Висвітлено сучасні методи та підходи до лікування бронхіальної астми у дітей. Підкреслено важливість індивідуального підходу до кожного пацієнта.
  • Обговорено можливість застосування ксилітолового зрошення для лікування респіраторних захворювань. Висвітлено результати досліджень щодо ефективності цього методу в зменшенні симптомів та попередженні розвитку ускладнень при гострому назофарингіті інфекційного та алергічного генезу.
  • Підкреслено важливість антисептикотерапії для лікування захворювань ЛОР-органів.
  • Звернута увага на досвід та ефективність цього методу у практиці.

Кожна з цих тем вносить важливий внесок у розуміння та покращення лікування респіраторних інфекцій та захворювань, пов'язаних з дихальною системою.

Завантажити текст Резолюції можна за посиланням.

🎬 Не було можливості подивитись усі доповіді? Перегляньте запис телемосту:


❗ Рекомендуємо підписатися на нашу Facebook-сторінку та YouTube-канал – він регулярно поповнюється цікавими та актуальними доповідями відомих українських та міжнародних спікерів зі сфери медицини. 

Реєструвалися на наші заходи раніше❓

Підпишіться на чат-бот "Infusion Therapy" у Telegram, або на VIBER ЧАТ-БОТ "Infusiontherapy". ✔ Отримуйте актуальну інформацію, цікаві анонси та новини на тему інфузійної терапії!

ℹ️ Інформаційний партнер платформи "Міжнародний конгрес з інфузійної терапії" ➡ телеграм-канал для лікарів "Журнал Гіппократенка" 🏥. Долучайтесь 👍