Резолюція телемосту «Респіраторні захворювання лікуй респіраторно. Алергія в анамнезі»

Для участі у телемості «Респіраторні захворювання лікуй респіраторно. Алергія в анамнезі», який відбувся 25 травня 2021 року, зареєструвалось близько 4 500 фахівців системи охорони здоров’я.

В рамках заходу у своїх доповідях провідні спеціалісти в галузі педіатрії, алергології та отоларингології поділились власною експертизою по веденню пацієнтів з алергічними захворюваннями дихальних шляхів та представили нові можливості підвищення якості життя.

До уваги учасникам було запропоновано трансляцію 7-ми доповідей, у яких висвітлено наступні питання:

  • Що таке процедура «Брізерування»
  • Як «Брізерування» допоможе в лікуванні алергічних захворювань дихальних шляхів 
  • Місце інгаляційої терапії в лікуванні запальних захворювань дихальних шляхів
  • Роль респіраторної цитопротекції в менеджменті алергічних захворювань

Висновки та рішення за результатами обговорення доповідей:

• Алергічний риніт як «бар'єрне» захворювання - це IgE-опосередкований запальне захворювання слизових оболонок носа, яке викликається дією алергенів. Дане хронічне захворювання істотно знижує якість життя хворого, негативно впливає на соціальну складову життя, що може привести до погіршення успішності в школі у дітей і зниження працездатності у дорослих, особливо у пацієнтів з важкими формами патології. Тому пошук нових підходів до терапії алергічного риніту на сьогоднішній день є вкрай актуальним. Елімінаційна терапія є важливим патогенетичним методом, як лікування алергічних захворювань, так і їх профілактики.

• Постановка діагнозу «Алергічний риніт» повинна обов'язково проходити за участю отоларинголога, для виключення анатомічних аномалій внутрішньоносових структур та інших станів, які сприяють погіршенню носового дихання. У дітей слід додатково оцінювати стан носоглоткового мигдалика. При наявності супутнього захворювання - аденоїдита у дітей необхідно вжити заходів для зменшення запального процесу. Респіраторний цитопротектор може зайняти важливе місце в лікуванні дітей з алергічним ринітом і іншими захворюваннями верхніх дихальних шляхів, з урахуванням того, що створює бар'єр на поверхні слизових оболонок носа, захищає від впливу вірусів і бактерій.

• Перспективним напрямком в лікуванні захворювань органів дихання, як алергічних, так і інфекційних може стати застосування респіраторного цитопротектора на основі Ектоіну. Ектоін стабілізує мембрани клітин слизової, покриває їх гідрокомплексом, тим самим зупиняє пошкоджуючий вплив агресивних факторів навколишнього середовища на слизову оболонку респіраторного тракту. На сьогодні вже існують данні у лікуванні запальних захворювань дихальних шляхів, таких як риніти, бронхіти та ХОЗЛ, за допомогою Ектоіну, ефективність якого доведена у клінічних дослідженнях.

• Процедура Брізерування – інноваційний фізіологічний догляд за верхніми дихальними шляхами. Дана процедура забезпечується за рахунок інгаляційного пристрою Брізер Айрокса і засобів для брізерування Брізер Бар'єр або Брізер Тріт, та в залежності від поточної стадії захворювання і потреби пацієнта. Брізер Айрокс створює аерозоль лікарської речовини і розміром частинок більше 5 мікрон - це оптимальний розмір для впливу на верхні дихальні шляхи. Під час процедури брізерування вплив здійснюються за рахунок рівномірного розподілу лікарської речовини на усіх слизових верхніх дихальних шляхів, таким чином площа взаємодії буде значно вищою, що підвищує ефективність лікування хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів. При цьому медичний препарат вводиться не під тиском великим струменем, а за рахунок природнього акту вдиху.

• Риніти дуже поширене захворювання як у дітей, так і у дорослих. Існує велика кількість лікарських засобів та способів ведення пацієнтів з ринітами в залежності від виду та протікання. Безконтрольне застосування деконгестантів може призводити до пересушення та в подальшому атрофії слизової оболонки. Респіраторний цитопротектро може зайняти важливе місце в лікування пацієнтів з ринітами, з урахуванням того, що створює бар’єр на поверхні слизових оболонок носа, захищає від впливу вірусів та бактерій, сприяє зменшенню сухості слизової в умовах потреби застосування судиннозвужувальних засобів.

• Слизова оболонка дихальних шляхів є основним місцем контакту з зовнішнім середовищем і першою лінією захисту організму проти різних чужорідних агентів: алергенів, токсинів, вірусів, бактерій. Крім того, важливу роль у захисті дихальних шляхів від патогенів відіграє мукоциліарний кліренс. Як відомо, гострі і хронічні респіраторні захворювання супроводжуються руйнуванням клітин епітелію, порушенням його функції. Таким чином, підтримка природного захисту і нормальної функції слизової оболонки дихальних шляхів є важливим напрямком лікування та профілактики запальних захворювань різних відділів респіраторного тракту. Інгаляційна терапія має велике значення в лікуванні запальних захворювань дихальних шляхів. В терапії можуть використовуватись наступні види: етіотропна терапія (антисептичні засоби), патогенетична терапія (глюкокортикостероїди), симптоматична терапія (протикашльові засоби). В якості захисту клітин слизової важливим напрямком може стати респіраторна цитопротекція в інгаляційному застосуванні для попередження впливу патогенів на слизову та усунення запального процесу.

• Алергічний риніт (АР) і бронхіальна астма (БА) - захворювання запального ґенезу, які у більшості випадків обумовлені відсутністю контролю за їх перебігом, призводять до суттєвого зниження якості життя пацієнтів і є важливим соціально-економічним тягарем. 

Відповідно до міжнародних рекомендацій, контроль захворювання є основним завданням при лікуванні алергічних захворювань дихальних шляхів. Проведення молекулярної діагностики: дозволяє одночасно оцінити рівень сенсибілізації; враховувати перехресно-реагуючі молекули, оцінювати можливі ризики системних реакцій; сприяє своєчасному призначенню АСІТ. Ектоїн - актуальний препарат для швидкого усунення симптомів риніту та астми при комплексному лікуванні, що поєднує як хорошу ефективність, так і відсутність побічних ефектів.

Завантажити текст Резолюції можна за посиланням.

Не було можливості подивитись усі доповіді? Перегляньте запис телемосту:


Реєструвалися на наші заходи раніше? 

Підпишіться на VIBER-ВOT «Infusiontherapy» – отримуйте актуальну інформацію, цікаві анонси та новини на тему інфузійної терапії! Для початку роботи в чат-боті, надішліть будь-яке повідомлення після підписки.