Резолюція онлайн-телемосту "Партнерські пологи: акушер-гінеколог та анестезіолог"

Для участі у телемості "Партнерські пологи: акушер-гінеколог та анестезіолог" (м. Київ, Україна), який відбувся 29 червня, зареєструвалось близько 4 000 фахівців системи охорони здоров’я.

Міждисциплінарний формат телемосту забезпечили спікери різних спеціальностей: акушери-гінекологи, анестезіологи, акушерські анестезіологи.

До уваги та обговорення учасникам було запропоновано трансляцію 5-ти доповідей, у яких було висвітлено наступні питання:

  • Партнерство у прийнятті рішення про знеболення пологів між вагітною, акушером-гінекологом та анестезіологом
  • Патогенез впливу пологового болю на процес пологів
  • Пренатальна підготовка вагітної жінки до пологів
  • Можливості епідурального знеболення без моторного блоку

Висновки та рішення за результатами обговорення доповідей:

  1. Немає таких обставин, при яких жінка повинна відчувати сильний біль в той час, коли вона перебуває під наглядом лікаря. Бажання жінки зменшити пологовий біль - вже є вагомим показом до медикаментозного знеболення.
  2. Пологовий біль впливає на перебіг пологів, стан матері і плоду. Збільшення викиду катехоламінів адреналіну та норадреналіну призводить до дискоординації маткових скорочень та до звуження судин матки і плаценти, що призводить до гіпоксії та ацидозу плоду.
  3. Акушером- гінекологом та анестезіологом повинна бути надана повна інформація вагітній про всі можливі методи знеболення під час пологів, їх можливих побічних ефектів і ускладнень, включаючи епідуральну аналгезію, бажано в антенатальному періоді.
  4. Рішення про методику знеболення має бути колегіальним та спільно прийнятим між акушером-гінекологом та анестезіологом.
  5. Рекомендується розпочати епідуральну аналгезію в латентній стадії І періоду пологів (при відкритті шийки матки менше 5 см). Продовження введення анестетика до закінчення пологів забезпечує адекватну аналгезію для маніпуляцій або операцій в III періоді пологів.
  6. При виборі препарату для проведення знеболення пологів необхідно ретельно враховувати його фармакокінетичні та фармакодинамічні особливості, профіль безпеки та токсичності, швидкість настання та тривалість дії, а також, фармакоекономічну складову лікування.
  7. Вибір ропівакаїну для епідурального знеболення пологів визначено його фармакологічними властивостями, що відповідають наступним умовам: безпека для матері і плоду; адекватна аналгезія з мінімальним моторним блоком; відсутність впливу на силу потуг; відсутність системної токсичності.
  8. Ропістезія – це епідуральна анестезія з використанням ропівакаїну гідрохлориду для зменшення болю під час пологів з збереженням пологової діяльності за рахунок диференційованого сенсо-моторного блоку.

Завантажити текст Резолюції можна за посиланням.

🎬 Не було можливості подивитись усі доповіді? Перегляньте запис телемосту:


❗ Рекомендуємо підписатися на нашу Facebook-сторінку та YouTube-канал – він регулярно поповнюється цікавими та актуальними доповідями відомих українських та міжнародних спікерів зі сфери медицини. 

Реєструвалися на наші заходи раніше? 

Підпишіться на VIBER-ВOT «Infusiontherapy» – отримуйте актуальну інформацію, цікаві анонси та новини на тему інфузійної терапії! Для початку роботи в чат-боті, надішліть будь-яке повідомлення після підписки.